Nieuws

dag 68   (24-01-2012)

Dit is mijn nieuwe pupil, Minh, doof en stom, maar zo slim. Hij is al twee dagen met ons op pad en geniet ervan. Doordat wij al zo gewend zijn aan de gebarentaal en hij niet beter weet, kunnen we ons bij hem het best verstaanbaar maken. Elf jaar oud, wees, geadopteerd door een Vietnamese familie, maar toen bleek dat hij doof/stom was hebben ze hem terug gebracht, hoe erg is dat!
 
Vanmorgen hebben we in het weeshuis ontbeten, het was inmiddels half elf, voor hun lunch voor ons ontbijt. De directrice stond achter de pannen, door de vakantie week is er minder staf, en de staf die er is neemt hun eigen kinderen mee omdat de scholen dicht zijn. Eigenlijk een hele gezellige, losse sfeer, en daardoor schoven wij zo aan tafel. De directrice spreekt goed Engels en vuur bij haar dan ook meteen mijn vragen af. In het weeshuis weten ze vaak niet of de kinderen ziek zijn bij aankomst, voor onderzoeken is geen geld. Wanneer Vietnamezen adopteren en ook niet het geld hebben voor testen, ontdekken ze pas later, bijvoorbeeld als het kind ziek wordt, dat het hiv besmet is of dus doof/stom. Voor die zorg hebben ze waarschijnlijk geen geld of hebben er gewoon geen zin in. Minh is niet het enige kind dat is terug gebracht. Tegen over ons zat een ventje aan tafel, tegen heug en meug te eten, volkomen zonder energie, kuchen en onder de blauwe plekken, dit blijken hiv symptomen……..
 
Na het ontbijt, met 2 meiden ( 6 en 11) en Minh naar het park geweest dat is omgetoverd in een kleine kermis met wel hele kinderachtige attracties, maar als je niet veel gewend bent is het er heel gezellig. Gister waren we er al met wat kleinere jongens, vandaag met de meiden. Ze wilden knutselen, dus een gipsen beeldje uitgezocht en kwasten maar. Marjan, Minh en ik gingen lekker op het terras zitten koffie drinken, later kwamen de meiden er ook bij, een gezellig volwassen uitje.
 
Het weer is momenteel geweldig, the sky is blue en de zon schijnt volop. Vorige week was ik nog een brunette, inmiddels alweer behoorlijk blond. Ook zijn er deze week een aantal kinderen naar familie toe, wat ik behoorlijk bruut vind, geaccepteerd met zon en feestdagen??? Maar goed, ben ook blij voor ze, want hopelijk worden ze wel een beetje in de watten gelegd. Daardoor is het beneden bij de grotere jongens rustiger en hoeven we geen keuze te maken wie er mee kunnen om te gaan zwemmen!!! Minh, 2 andere boys en het zieke ventje in de taxi gezet richting zee, en wat hebben wij en zij genoten. Lekker onder de parasol in een klapstoel kijken naar de mannen die genoten van hun dagje strand. De wind blies gelukkig een beetje leven in het zieke ventje, die niet in zee wilde maar wel fijn in het zand heeft gespeeld.
 
Toen vonden de dames dat ze een massage hadden verdient, heerlijk, kopje gember thee en plat achterover in de stoel. Ze beginnen bij je hoofd en nek, terwijl je voeten in een badje schoonweken. Daarna voetzoolreflectie, soms heel pijnlijk maar boven de enkels is het weer genieten. Overstappen naar een massage tafel, waar ik al een paar keer op heb gelegen, maar vandaag werd er over mijn rug gelopen? en ik moet bekennen dat als je de spieren ontspant het echt heel lekker is. Olie en hotstones, het is een volledige behandeling die eindigt in een vogelnestje en dit alles voor maar € 8,-
 
Morgen gaan we naar Saigon mits de boot niet is volgeboekt, anders donderdag. Ik krijg allemaal lieve berichten via facebook in mijn hotmail, maar kan jullie momenteel niet antwoorden omdat Vietnam soms niet alle informatie van buitenaf binnenlaat.
 
Trust
x