Nieuws

Nieuwjaars dag   (24-01-2012)

Maandag 23 januari.
 
Het lukte mij niet om vanacht na een fles Russische bubbles verslag te doen, het was hier namelijk weer oud en nieuw, ditmaal het Chinese Nieuwjaar. Om twaalf uur met z’n allen naar het centrale punt in de stad voor het vuurwerk. Er wordt maar op een plaats vuurwerk afgestoken waardoor het zo ontzettend druk was op en rond die plek dat we er niet dicht bij konden komen. De hele straat stond weer vol scooters, we konden niet meer voor of achteruit. Ik was foto’s aan het maken, toen mij vriendelijk verzocht werd een stap op zij te doen “because you are so big!” Het vuurwerk duurde 15 minuten, iedereen staat heel rustig te kijken, af en toe een oe of aa, geen drank mee niemand die al beschonken is, en daarna gaat iedereen naar zijn of haar familie, want alles speelt zich af in huiselijke kringen, en vanaf dat moment wordt er overal bier en vietnamese wijn (soort jenever) gedronken, gegeten, bingo gespeeld, gegokt en dan vooral bij de hanengevechten. Jakkes, gelukkig niets van meegekregen.
 
Vanmorgen de boom bij Chi gebracht, met de taxi want je moet het lot natuurlijk niet tarten. Chi ging vanmiddag naar Saigon om haar zus en zwager op te halen, ze moest heen en terug met de taxi want de duikboten voeren niet. Banken zijn een hele week dicht, vraag me af of er nog geld in de pinautomaten zit? Werkelijk alles ligt plat, Marjan en ik hebben 3x Vung Tau rond gefietst om ergens te lunchen. Ons toiletpapier was op en hebben maar een rolletje uit het weeshuis meegenomen. Een kennis van een kennis had een busticket gekocht om naar Cambodja te reizen, grens dicht? Een groot familie feest en de toerist zoekt het maar uit.
 
We hebben vanmiddag dan ook besloten om woensdag naar Saigon te gaan en een trip te boeken, waarschijnlijk naar Dalat, als dat niet volgeboekt is. Verder hebben wij natuurlijk niets te klagen, de temperatuur is heerlijk, zijn van morgens tot avonds buiten en hebben natuurlijk geluncht en gedineerd. Iedereen op straat roept elkaar ‘happy new year’ toe! en wij roepen dat heel hard terug. Ik kreeg van een van de verpleegsters in het weeshuis een envelop met ‘lucky money’ dat vind ik heel bijzonder, terwijl ze zelf zo weinig heeft.
 
Nieuwjaarsdag is de dag van offers, in elk huisje staat een tafeltje met bloemen, fruit en wierook aan Boeddha, voor gezondheid, werk, geld je kunt het zo gek niet bedenken, ze vragen erom. Grootouders worden naar de hemel gestuurd, en avonds wordt de tafel gedekt om ze uit te nodigen voor het eten. Het verbranden van papieren bezittingen werd vandaag ook veel gedaan, heb zelfs scooters en een set met creditcard, schoenen, leesbril, parfum, geld en een opener in rook op zien gaan.
 
Er was in het weeshuis vandaag wel een heel verdrietig kneusje, het huilen ging door merg en been, haar hele lijfje was verkrampt. Verschrikkelijk als je geen contact kunt krijgen met een kind en het is niet eens van mezelf. Geen idee wat er mis was maar ze was ontroostbaar, misschien een aanval of pijn, het lijkt of ze spastisch en autistisch is of zo zwaar geestelijk gehandicapt dat ze geen contact kan maken. Heb bijna een uur met haar gelopen, gezeten, haar gezichtje geaaid maar drong niet tot haar door, hart verscheurend.
 
Ik ga slapen, vannacht met Marjan, op mijn tweezitter tussen de schuifdeuren van het balkon de bubbels gedronken, en zijn beiden onder invloed van alcohol nogal huilebalken. Dus na wat zware gesprekken en het nodige gesnotter was het zomaar drie uur………..
 
Trust
x
 
Zelfs het internet ligt plat, Happy New Year!!