Nieuws

dag 62   (18-01-2012)

Na een langere onderbreking dan verwacht, eindelijk weer nieuws vanuit Vietnam.
 
Vanmorgen, met alle kinderen en staf, gezamenlijk gegeten om het Chinese Nieuwjaar te vieren. Dit festijn duurt in familie kringen 4 dagen, en bestaat alleen uit eten. Onze 2 kerstdagen vallen daarbij vergeleken best mee. Ik zie langs de weg mensen de papieren cadeaus verbranden in de vorm van geld, huizen en schoenen, dit gaat op deze manier naar de hemel om hen die niet meer onder ons zijn het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Ook de kinderen zullen vanmiddag nep geld krijgen, voor good luck!
 
Alle grote bedrijven zijn vanaf vrijdag een week gesloten, ook Dobla Azie, en mensen gaan in deze tijd terug naar hun dorpen om familie te bezoeken. Heb eerst met de kinderen gegeten, en daarna nog een keer met de leidinggevende en een aantal belangrijke hoge heren. Deze heren beoordelen of het goed gaat in het weeshuis en of zij de subsidie voor het nieuwe jaar zullen ontvangen. De staat voorziet 50% van de kosten voor de wezen en de rest moeten zij zelf bij elkaar schrapen door giften e.d. Heb dus in 2 uur tijd 3 keer gegeten, uit beleefdheid natuurlijk. Geld was gelukkig weer binnen.
 
De mannen uit Bergen vermaken zich prima in Azie, er wordt veel ondernomen, gegeten en vooral gedronken. Aan een paar uur slaap hebben de heren genoeg, en hebben onderling vreselijk veel lol. Vandaag alweer hun laatste dag, misschien voor hun gezondheid beter, maar ik zal ze missen want het entertainment gehalte is van een zeer hoog niveau. De groep bestaat uit een mooi boy, een rockstar, een grote Chinese baas, een verkleed clown en een dikke grote baas. En daar ben ik al een paar dagen tot diep in de nacht mee op stap. pfffffff
 
Heb ze vorige week ontmoet in Macau, dit is het Las Vegas van China, vanuit Hongkong een uur met de boot. Helaas hadden we miezerig mistig weer, waardoor de skyline van Hk en Macao bijna niet zichtbaar waren. Het weerzien was heerlijk, eindelijk een paar lekkere mannen in al die tijd dat ik hier ben. We sliepen in een heel groot hotel, The Galaxi, met wel 1000 kamers, een dorp op zich. Je kunt er slapen, gokken, eten, drinken, shoppen, alles binnen handbereik afgesloten van de echte wereld.
 
We hebben ons daar 2 dagen geweldig vermaakt, heerlijk chinees geluncht, het soort chinees wat bij ons niet tussen de nummertjes vind. Omdat Macau deels Portugees is, zie je die invloeden terug in hun taal en dorpjes. Een prachtige water show gezien, ogen en oren tekort, en een nog groter hotel bezocht, Venetia, met gondels, sterren hemels en 4000 kamers. Ook een avond ergens gegeten waar kippenpoten, koppen en gek uitziende schelpdieren op tafel kwamen, heel snel weggespoeld met heel veel biertjes. Disco’s en clubs, het stond allemaal op het program, en ik had de mazzel daar bij te mogen zijn.
 
Zij gingen door naar China, ik terug naar Hongkong. Slenteren over markten en door straatjes, alles hier in Azië bestaat uit eten. Door het miezerige weer was het uitzicht over HK matig, avonds om 8 uur is er een lasershow die je vanaf een ferry goed kunt zien, ben 3x overgevaren om niets te missen, maar helaas, de lasers werken niet met veel bewolking. De stad deed me denken aan New York, hoge gebouwen, enorme shoppingmalls en heel veel taxi’s, alleen rode in plaats van gele.
 
En nu weer terug in Vung Tau, wat een slaapstadje blijkt na alle hectiek in het andere Azie.
 
De boys krijgen nu een rondleiding van grote, dikke baas, en dan zit het er alweer op. Marjan haal ik vrijdag op van het vliegveld, en moeten dan even flink aan de slag, want door de vakantie periode is er minder staf en wordt er een beroep gedaan op de vrijwilligers. Intussen bedenken welk deel van Vietnam ik met Marjan ga bezoeken.