Nieuws

Dag 53   (09-01-2012)

Heb een ticket voor de boot naar Saigon gekocht, vlucht geboekt en slaapplaats geregeld, op naar Hongkong!


Officiele taal - Engels en Chinees
Hoofdstad - Hongkong
Oppervlakte - 1.099 km2
Inwoners - 7.122.508
Munteenheid - hongkong dollar (1 euro = 10 hkd)
Tijdsverschil - +7

Hongkong Island is zeer heuvelachtig en vanaf het hoogste punt Mount Victoria (552 m) kijkt men neer op de aan de kust gelegen wolkenkrabbers. Op het vasteland ligt de hoogste “berg” van Hongkong, Tai Mo Shan (959 m). Door de rotsige bodem heeft Hongkong geen rivieren, natuurlijke meren of grondwater. Opmerkelijk is dat ongeveer 40% van de totale landoppervlakte in beslag genomen wordt door beschermde parkachtige gebieden. In deze gebieden liggen ook de 17 waterreservoirs die Hongkong van vers water voorzien. De oppervlakte van Hongkong groeit nog steeds door de landwinningsprojecten die nodig zijn om de bevolkingsgroei en de bouwactiviteiten bij te kunnen houden.
 Hoewel Hongkong op dezelfde hoogte ligt als bijvoorbeeld Hawaï, heeft het geen tropisch klimaat. In de winter, die duurt van begin december tot in maart, kan het fris zijn door poolwinden die dan over het Aziatische continent geblazen worden. Sneeuwen of vriezen doet het echter nooit. ’s Winters is het vaak winderig en bewolkt. Er valt niet veel regen, maar als het eenmaal regent dan miezert het vaak dagen achter elkaar.

Hongkong is het belangrijkste centrum voor industrie, handel en financiën in het Verre Oosten en een van de belangrijkste financiële centra van de wereld. Het neemt ook weer een steeds belangrijker plaats in voor de handel tussen China en het Westen. Op dit moment ontvangt China een derde van haar exportopbrengsten via Hongkong. Hongkong is een vrijhaven en na Rotterdam de grootste containeroverslaghaven van de wereld.

Tienduizenden mensen zijn door de woningnood gedwongen te wonen in boten. Sommige families wonen al drie of vier generaties op het water. Ook wonen er nog vele mensen in krottenwijken. De krottenwijken (shanty-towns) ontstonden na de Tweede Wereldoorlog toen vele Chinezen naar Hongkong vluchtten en men snel onderdak nodig had. In 1950 leefden er meer dan 1 miljoen mensen in de “huizen” gemaakt van schroot, canvas, jute zakken en kartonnen dozen. Na een brand in 1953 die 50.000 mensen dakloos maakte besefte de regering dat er iets moest gebeuren. Er werd een bouwprogramma opgestart voor deze slecht behuisde mensen. Hoewel het redelijk succevol verloopt leven er toch nog steeds ongeveer 700.000 mensen in de “shanty-towns”.

De eerste negen jaar onderwijs zijn verplicht en worden betaald door de overheid. Het betreft zes jaar basisonderwijs en drie jaar voortgezet onderwijs. Negentig procent van de kinderen volgt na de middelbare school een vervolgopleiding. Een kwart daarvan gaat studeren op universitair niveau. De opleidingen na de middelbare school zijn niet meer gratis. Dit geldt zowel voor de privé-scholen als voor de scholen van de overheid.
Het onderwijs op Hongkong lijdt zeer onder het gebrek aan schoolgebouwen. Daarom wordt er les gegeven in twee groepen. De eerste groep begint om acht uur ’s morgens tot één uur ’s middags. De tweede groep begint om één uur ’s middags en gaat door tot half zeven.

Zo heb mijn huiswerk gedaan.
trust