Nieuws

1ste Kerstdag   (26-12-2011)

 

Vanmorgen, eerste kerstdag vroeg uit de veren. De vlucht ging om 8.30 uur, maar hadden geen idee hoe het verkeer zou zijn, dus om half 7 zaten de dames in de taxi. Er was toch alweer genoeg bedrijvigheid op straat, maar het verkeer gaf geen problemen en we waren ruim op tijd op het vliegveld. Vlucht vanaf Saigon is een uurtje.
 
Hoi An, we hebben er veel over gehoord en gelezen, iets wat je gezien moet hebben volgens de Vietnam reizigers. Een klein oud stadje, met traditionele brede huizen van hout, daar zijn ze inmiddels vanaf gestapt, want alles wat ze nu bouwen is smal en hoog. In het centrum van Hoi an rijden geen auto’s, dat is wel relaxed. Brommers natuurlijk wel, want zonder brommers zijn ze nergens. Het stadje staat bekent om zijn gekleurde lampionnen en het maken van kleding en schoenen op maat, en daar zijn dan ook hele straten mee gevuld.
 
Aankomst was niet zonnig, ons humeur dus ook niet, het is hier grauw en grijs, beetje regenachtig en stukken kouder dan in Saigon. Tegen de tijd dat we in het hotel aankwamen waren we behoorlijk verkleumd. Eerst naar de kamer even een warm bad en toen onze ‘warmste’ kleding aangetrokken om vervolgens het stadje te verkennen. We hadden een missie want we wilden een blouse en een jurk na laten maken, dus op zoek naar een geschikte tailor. De eerste in de straat zag er heel professioneel uit, spullen afgegeven, prijs afgesproken en morgen kunnen we het ophalen, spannend, alsof we niets in de kast hebben :)
 
Leuk hoor al die kleine straatjes met inderdaad mooiere pandjes, wat verder in Vietnam toch armoedig is, heeft hier nog een authentieke uitstraling. Alleen dat getrek en gezeur de hele tijd “ madame you come in my shop, I give you good price”, dat is heel vermoeiend, wij Nederlanders zijn kijkers en vergelijkers!  We hadden trek in popcorn, dus vroengen naar de prijs, “one for 5000 dong only madame” prima doe er maar twee, en dan moet je 15000 dong betalen, gaat nergens om, maar toch, je wordt de hele dag geriped.
 
Van slenteren wordt je niet warm, dus onze voeten in de havanna’s, gympen en sokken natuurlijk niet meegenomen, waren ijsklompen. Gelukkig is alles hier te koop , dus op zoek naar sokken. Stapten een klein winkeltje binnen met van alles maar geen sokken. Het meisje sprak redelijk engels, dus wij vertelden haar dat we het zo koud hadden. Er werd even een belletje gepleegd en vervolgens kwam haar moeder met sokken, jassen en sjaals aangefietst, dat was wel heel behulpzaam. Uiteindelijk alleen met speciale sokken voor in teen slippers, heel sexy, de deur uit, heerlijk want met koude voeten wordt je nooit meer warm.
 
Lekker geborreld, en mensen zitten kijken. Er zijn genoeg leuke barretjes en restaurants, waar eindelijk ook de cappucino’s echt goed zijn, en er zijn heel veel westerlingen uit alle windstreken dus genoeg te zien.

Kerst diner was heerlijk, wijntje erbij, geen kerstjurk, geen kerst make-up, geen stress, en geen verplichtingen. Merry Christmass xx