Nieuws

dag 20   (07-12-2011)

Zo, vanmorgen om 8.15 uur ingestapt bij Jan en Chi, op naar de fabriek, kookworkshop, remember?  Het is een klein uurtje rijden en Jan rijdt als een vietnamees. Linksom, rechtsom en maar toeteren. (Ik merk zelf ook al dat ik op de fiets de bel regematig gebruik) De weg zit vol gaten, ze repareren de boel wel maar geven niet aan waar. Dus het is goed opletten de hele rit, hoe zou het zijn om deze weg in het donker te rijden? Chi bracht mijn ontbijt mee vandaag, Banh mi, gekocht bij het middelste kraampje in het straatje naast mijn appartement, want ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Een heerlijk vers stokbroodje met vleeswaar en groentes, ook weer lekker.

De keuken ziet er on-vietnamees uit, spierwit en kraakhelder. Hoezen om mijn schoenen en om mijn hoofd, alleen de mondkap ontbreekt. Op het menu staat vandaag 'gebakken rijst met groente en worst, crabsoep en gemengde salade'. De keukenbrigade begint al om 7 uur, dus het meeste werk is algedaan.

De sla, hier gebruiken ze andijvie moest alleen nog gewassen en gesneden worden, verder heb ik mijn ogen en smaakpupillen goed de kost gegeven want anders kan ik de ingredienten niet thuisbrengen. Om de gebakken rijst een bruine kleur te geven, koken ze kerrie in met water, doen die over de rijst om hem daarna in de wok te bakken. Wilde even zien hoe sterk het qwa smaak was, dat viel op zich wel mee, ik loop nu alleen met zón nicotine kleurig wijsvingertje rond want het is net verf. (kan mijn grijze haren er misschien wel mee kleuren ha ha, hier verkopen ze alleen maar Aziatisch zwart)

Om mijn tijd vol te maken, ben ik even achter de computer bij de administratie van Dobla gaan zitten, vooral lekker koel en snel internet, ik ga zo met de nederlandse staf lunchen. Ze werken hier in shiften, van 6 tot 14.00 uur, een aantal van de leidinggevende van 8 tot 18.00 en van 14.00 tot  22.00 uur, en dit 6 dagen per week. Dit doet iedereen in Vietnam behalve de kantoren. Ik hou van parttime. Foto van mij in mijn keuken outfit zal ik jullie besparen.

Terug met de bus, mercedes sprinter, vies oud afgeragt ding, maar ze zijn goedkoop en snel. Je gaat ergens langs de grote weg staan, maar je nooit weet wanneer ze je oppikken, geen schema zal ik maar zeggen. Prijs van een ritje is ook vaag, waarschijnlijk 40.000 dong (€ 0.80) rit van bijna een uur, maar als je 50.000 geef krijg je geen wisselgeld terug. Jan rijdt pittig, maar deze winnen het, kunnen door openeningen waarvoor wij in de remmen gaan. En hoe voller hoe meer omzet, ze hangen er nog net niet uit. Maar goed, heelhuids in Vung Tau aangekomen, en ook nog even tijd om langs het weeshuis te gaan, het is vlakbij en ik vind ze zo leuk.

Daarna op fiets de stad in want ik moet een paar knappe zaken uitproberen voordat Wilhelmina Groen komt. (We hebben het er al over gehad, ze mag niet in bikini, op de een of andere manier zijn ze hier heel preuts. Desi en ik voelden ons heel bloot in onze strandoutfit, je wordt echt een beetje lacherig aangekeken. Zelf zwemmen zij in kleren, net afzwemmen in badje 3. Dus waarschijnlijk wordt Wen in bikini opgepakt, ze zal op zichzelf al een bezichtiging zijn, ik voel me hier al een reus, mijn kleding maat hier is XXXL.) Sorry, ik dwaal af. Heb een super tent gevonden, voor hier redelijk luxe, uitzicht op zee, beetje buiten de drukte dus helemaal prima en een cocktail kost hier maar 49.000 dong??? Wat een heerlijk land, maakt alles aanpassingen en eenzaamheid goed.

Als klap op de vuurpijl, een lekker regenbui tijdens mijn fietstocht terug, heb ervan genoten, de eerste druppels sinds mijn vertrek uit Holland.

x